”Terve löyly, terve lämmin, tänne miekin tulla rämmin.

Ei oo löylyn löytämistä, Ei vetosen velkomista, lämpösen lähättämistä; Löyly kiulu´un kivihin, savu saunan sammalihin

 

Sauna on oikein oivallettuna pyhä nautinnon lähde. Opi rentouttamaan sekä ruumis että henki, silloin karkaavat stressi ja kiire.  Tässä sinulle ohjeita saunomiseen

 

  • Peseydy ensin suihkussa. Nouse lauteille, totuttele lämpöön hetken ajan ja rentoudu. Aloita löylyn heitto verkkaisesti lisäten löylyä vähitellen. Käytä maltillisesti löylytuoksuja. Saunavihta on hyvä laittaa hautumaan vähintään puoleksi tunniksi lämpimään veteen.

 

  • Käy suihkussa ennen kuin menet vilvoittelemaan ulkoporealtaaseen.  Anna itsellesi aikaa ja nauti virkistää juotavaa. Pulahda järveen tai avantoon ja palaa löylyhuoneeseen lämmittelemään.

 

  • Seuraavassa löylyvaiheessa voi jo alkaa vihtoa.  Anna ihohuokosten avautua ja pese ensimmäinen hiki pois ennen vihtomista. Jos sinulla on saunakaveri, vihtokaa aluksi itseänne ja sitten toisianne.   Vihdo käsivarret kämmenistä hartioihin ja jalat varpaista ylöspäin, viimeisenä selkä ja rintakehä.

 

  • Vihtomisen jälkeen mennään jälleen vilvoittelemaan suihkun kautta. Liiku saunassa hitaasti, anna saunalle ja itsellesi aikaa, verkkaisuus ja rauhallisuus on kultaa. Nauti saunajuomia ja pientä suolaista.

 

  • Saunominen päätetään jälkilöylyihin. Istuskele saunassa hiljakseen ja nauti pehmeän tasaisesta lämmöstä. Peseydy, vilvoittele, nauti juomia ja anna aistien nauttia puhtauden tunteesta. Pukeudu ja siirry takkatuvan puolelle nauttimaan tunnelmasta.

 

vilvoittelu