Revontuli Golfissa koettua

Eino Grön ja Riku Niemi ovat intohimoisia golffareita.

Tämä kahdeksankymppinen mies näyttää paremmalta kuin ehkä vuosikymmeniin. Urheilu on yhä iso osa hänen elämäänsä. Eino Grön golfaa, pelaa tennistä, käy kuntosalilla ja sauvakävelee.

Eino Grön:

”Elän voittovuosiani!”

Kun Olavi Virta otti vastaan elämänsä ensimmäisen kultalevyn vuonna 1972, yksi toimittajista puki pohdintansa kysymyksen muotoon:

Olavi Virta, vanavedessänne tulee aina uusia ja uusia laulajia, kuka mahtaa olla teidän manttelinperijänne?

Olavi Virran vastaus oli: – Hän on Eino Grön.

Tämän tarinan kertoo minulle kapellimestari ja orkesterinjohtaja Riku Niemi. On heinäkuu, kesä 2018. Odottelemme Rikun kanssa Eino Gröniä kanssamme kahville.

Manttelinperijä Grön on kiertänyt juuri kaverinsa Rikun kanssa Hankasalmella sijaitsevan Lomakeskus Revontulen priimakuntoiseksi kehutun golfkentän. Täydet 18 reikää on pelattu. Ja pelattu hyvin. Vaikka on hirveä helle.

Suihkunraikas Eino liittyy seuraamme. Tuntien kenttäkierroksesta huolimatta molemmat miehet ovat virkeitä kuin nuoret pojat. Tulos tyydyttää, kenttä saa kehuja, olokin on oiva. Nyt voi vaikka vähän muistella.

Olan alamäki huolestutti

– Kyllähän me käytiin Virran kanssa yhdessä keikoillakin, muistan toki, kertoo Grön.

– Ja senkin muistan, että ympäristöä huolestutti ja suretti Olan alamäki, jossa ei näyttänyt olevan mitään pysähtymisen merkkejäkään. Siinä vaiheessa olin itse vielä mitä parhaimmassa fyysisessä kunnossa.

Viihdyttävän kiertue-elämän varjopuolet tulivat sittemmin tutuiksi myös Eino Grönille.

Mutta nyt. Nyt on suorastaan hämmentävää. Tämä kahdeksankymppinen mies näyttää paremmalta kuin ehkä vuosikymmeniin. Urheilu on yhä iso osa hänen elämäänsä. EG golfaa, pelaa tennistä, käy kuntosalilla ja sauvakävelee.

Ensimmäisen levynsä Grön julkaisi yli 60 vuotta sitten. On siinä nuorille esimerkkiä kerrakseen.

Varjoja ja valoja

Mutta. Kuten sanottua, myös varjot on nähty. Olavi Virran ja monen muun alkoholisoituneen ihmisen elämänkohtalo on Eino Grönille tuttuakin tutumpi. Virta kuoli 57-vuotiaana. Eikka elää ja voi siis hyvin. Missä salaisuus?

–Merkittävintä lienee, että lopetin alkoholin käytön ennen kuin ehdin täyttää 40 vuotta. Se oli todella suuri elämänuutos. Sen jälkeen on eletty niin sanottuja voittovuosia.

– Lopettaminen ei ole koskaan liian myöhäistä, sanoo Grön. – Siihen pitää itse saada se kipinä. Asia pitää käsitellä omassa mielessä, sillä naapuri ei voi meitä koskaan raitistaa. Tilanteen käsittelyyn voi toki pyytää ja saadakin apua, toteaa Eino.

Grönin mukaan ensimmäinen askel on se, että ihmiselle tulee halu raitistua. – Minä mietin asiaa pitkään. Sitten päätös tuli kuin salama kirkkaalta taivaalta. Yksi sysäys saattoi olla se, kun tein ensimmäisiä kirkkokonserttejani ja menin kerran kankkusessa laulamaan.

– Ehkä omaa raitistumistani voi sanoa osaltaan myös hengelliseksi kokemukseksi. Suostuin olemaan heikko.

Eino Grön kertoo, että hyvänä esimerkkinä hänelle toimi Juha Vainio, joka valitsi nollalinjan alkoholin suhteen jonkin verran aikaisemmin.

Teksti: Ulla Aurio

Kuvat: Jukka Mustonen

Links on Riku Niemen lempikenttä

Mestarimuusikko ja

golftaituri – sormivammasta huolimatta

Kapellimestari ja mestarimuusikko Riku Niemi on saanut ensikosketuksen golfiin jo pikkupoikana Turun Ruissalossa. – Lukioikäisenä musiikki ja tytöt veivät kuitenkin golfharrastuksestani voiton.

Rikun pelitaukoa kesti peräti 25 vuotta, kunnes, reilut 10 vuotta sitten hän tarttui mailaan uudelleen. Toisen peliaikakautensa avauslyönnin Niemi vetäisi Mäntsälän Hirvihaan kentällä.

Tämä juttutuokio käydään Rikun ja toimittajan kesken Hankasalmella, Lomakeskus Revontulen golfkentän viheriöiden äärellä.

– En ole nyt ensimmäistä, enkä taatusti viimeistä kertaa pelaamassa täällä Revontulessa. Olen nimittäin aina viihtynyt näillä lähes puuttomilla links-kentillä. Minulle tämä links on se oikea kenttä. Nautin tästä avaruudesta, juttelee Niemi viheriöiden äärellä.

– Tämä kenttähän on suorastaan kunnioitettavan hienossa kunnossa. Olen enemmän kuin positiivisesti yllättynyt kentän tyylikkyydestä ja linjakkuudesta sekä greenien tasalaatuisuudesta. Sormet syyhyävät jatkamaan, toteaa kapellimestari pelikaverilleen, mestarilaulaja Eino Grönille. Miehet tekivät onnistuneen kierroksen. Mieli on nyt hyvä.

Treenejä ja itsekuria

Riku Niemi on omaa nimeään kantavan, korkealle arvostetun orkesterin kapellimestari. Hän asuu ja vaikuttaa tällä hetkellä Helsingissä. Ahkerasti golfaavan musiikkimaestron kotikenttä on Mäntsälän Hirvihaara. Todella aktiivisesta pelaamisesta kertonee parhaiten Rikun huipputasoitus 5,4.

– Totta, aktiivisesti on pitänyt pelata, sillä ei tuo tasoitus aivan vahingossa syntynyt. Lapsuuden golfpohja toki auttoi uuteen alkuun. Käsivammani vuoksi jouduin kuitenkin tekemään rutkasti töitä, oikeastaan opettelemaan lajin lähes alusta. Menetin nimittäin alle kaksivuotiaana sormia vasemmasta kädestäni tavaratalon rullaportaissa tapahtuneessa onnettomuudessa.

– Lapsena golfin pelaaminen luontui vammasta huolimatta hyvin, mutta nuorena otteen pitäminen mailasta jo vaikeutui. Nyt aikuisena vaadittiin tosi paljon treenaamista ja itsekuria, jotta onnistuin kehittämään tekniikan, jolla lyönti sujuu huolimatta yläkäden sormivajeista.

”Ole itsellesi armelias!”

Riku Niemi tietää totisesti sen, että golfia harjoittelevan pitää oppia olemaan itselleen armelias.

– Ajattelen, että golf on saatettu suorastaan kehittää tylsistymisen ja kuolemanpelon torjumiseksi. Omalla kohdallani lajiin liittyvät olennaisesti myös yhteys luontoon, zeniläinen keskittyminen ja leikkimielisyyden ylläpitäminen. Tulokset ovat tässä pelissä kakkosjuttu, sanoo sävelten mestari Riku Niemi.

Revontuli Golfin viheriöiden äärellä Niemi innostuu lisää. – Golf on lentämistä ilman konetta. Ihan samoin kuin linnut tekevät meihin vaikutuksen, koen, että golf tuottaa vastaavan taivaankappaleille ominaisen vapauden tunteen. Ihanan tunteen.

Teksti: Ulla Aurio Kuvat: Jukka Mustonen